Урок по БЕЛ за 7 клас №49 – „Вятър ечи, Балкан стене“ – теория

Урок по литература за 7 клас № 89 - "По жътва", Елин Пелин - теория

Урок по литература за 7 клас №49 – „Вятър ечи, Балкан стене“, Добри Чинтулов – теория

За автора: Добри Чинтулов

Добри Петров Чинтулов е роден в град Сливен през 1822 г. в бедно занаятчийско семейство. Налага се синът да прекъсне обучението си, за да помага в изхранването на фамилията.

През 1840 г., след като за кратко е ученик във Велико Търново, будният младеж, воден от копнежа си да получи добро образование, заминава за град Одеса (Русия). Там учи като стипендиант в Одеското класно училище. Завършва и семинарията, в която получава музикална подготовка. Свири на цигулка. Съученици и съмишленици на Чинтулов в Одеса са ярки личности на Българското възраждане като Найден Геров, Иван Богоров, Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, и др.

През 1850 г. Добри Чинтулов се завръща в родината. До 1857 г. учителства в родния си град. После преподава три години в Ямбол. След това се завръща отново като учител в Сливен, където се изявява като реформатор в образованието. Преподава на български език, бори се срещу гърчеенето в училище, въвежда изучаването на руски език, което е проява на дързост по време на робството.

През този период той участва активно в читалищната дейност и в борбата срещу гръцкото духовенство. Пише стихотворения, създава мелодии по тях и ги превръща в песни. Неговите ученици са първите им изпълнители.

Активен участник е в борбата за независимост на българската църква. Организира партия на младите, бунтуващи се срещу богослужението в храмовете на гръцки език. Той е един от основателите на Българската екзархия през 1871 г.

Добри Чинтулов доживява свободата, посреща освободителите с пламенно слово, макар че е болен и почти сляп. Умира в Сливен на 27 март 1886 г.

Добри Чинтулов живее и твори в епохата на Българското възраждане, което обхваща периода от втората половина на 18. век до Освобождението и е време на духовен подем на народа, на осъзнаване на необходимостта от национална свобода. В този период на пробуждане на копнежа за независимост на българите са им нужни вдъхновение и емоционални стимули, за да направят своя избор, за да поемат по пътя за постигане на свещения идеал – свободата. Чинтуловите творби се появяват тъкмо навреме, за да изпълнят ролята на мощни призиви за непокорство, за въстание

 


В този урок по български език даваме кратка и сбита информация по темата. За по-задълбочена подготовка за НВО след 7 клас е препоръчително да посещавате курсове. Вижте нашите курсове по БЕЛ за 7 клас за подготовка за НВО.


За творбата: „Вятър ечи, Балкан стене”

Род – лирика

Жанр – стихотворение, революционна песен

Повод за създаването – Вероятните поводи за създаването на творбата са два: приповдигнатите патриотични настроения и нагласи при избухването на Кримската война (1853 г.) или самоотвержеността на търновските въстаници (1862 г.).

Композиция – В композиционно отношение стихотворението е изградено от три строфи. Първата строфа съдържа лирическа представа за юнака, който призовава сънародниците си на бунт. Втората и третата строфа пресъздават призива на революционния водач. Характерен композиционен елемент е рефренът „всички на оръжие“.

Внушения на заглавието – В заглавието се съдържат символи от природата – вятър и Балкан, които „съпреживяват“ случващото се с поробения народ – страданието и подема на революционния дух.

Лирически герои и образи:

 • Лирическият говорител – революционно настроен родолюбец, съзнаващ потребността от подем на борческите нагласи, от пробуждане на съпротивителните сили на поробените и вдигане на бунт.
 • Юнакът – революционен водач, предвестник на бунта, стремящ се да пробуди своите поробени, страдащи събратя и да ги поведе срещу тираните.
 • Поробените
 • Вятърът
 • Балкана
 • Сънят

Основни идеи, мотиви и внушения – Основните идеи и внушения са свързани със слагане на край на примирението и пасивността на страдащия под робство народ (пробуждането от сън) и с началото на бунт, на съпротива срещу вековното потисничество в защита на честта и достойнството на българите.

Изразни средства и похвати:

 • Метафори: „вятър ечи“, „от сън се събуждайте“
 • Олицетворение: „Балкан стене“
 • Реторични възклицания: „… всички на оръжие!“; „доста робство и тиранство“
 • Епитети: „мъжко“, „тънка“

От “Познание”

ВЪПРОСИ ЗА ПРОВЕРКА НА НАУЧЕНОТО ОТ УРОКА по БЕЛ:

 1. Какъв жанър е произведението?
 2. Какъв род е произведението?
 3. Кои са главните герои и образи от произведението?
 4. Какви са изразните средства, използвани в произведението?
 5. Къде е роден Добри Чинтулов и коя кодина?

Отговорете в коментарите под урока!
Така ще затвърдите знанията си. Активното възпроизвеждане на знанията води до трайно запаметяване.
Ще Ви отнеме максимум 5 минути, а ползите са големи.
Нашите учители ще дадат коментар на отговорите Ви.

За да отговорите, трябва да се регистрирате в сайта ни. Можете да го направите от ТУК

Вижте някои от основните обучения в Студио S

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-студенти

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-гимназисти

Курсове по рисуване за деца

Летен курс по рисуване за деца

Курсове по рисуване за любители

Летен курс по рисуване

Курсове по БЕЛ и математика за 6 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 7 клас – подготовка за НВО

Летен курс по БЕЛ и математика “Наваксай пропуснатото”

Курс по БЕЛ и математика – подготовка за входно ниво 7 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 10 клас – подготовка за матура

Курсове по БЕЛ за 12 клас – подготовка за ДЗИ

Курс по математика за архитектура за УАСГ

Курс по БЕЛ за изпит в Софийски Университет

Ученическа занималня

Лятна занималня

Курс по Английски език за 12 клас – подготовка за матура

Курсове по Английски език за деца

.

Вашият коментар