Урок по БЕЛ за 7 клас №47 – „Стани, стани, юнак балкански“ – теория

Урок по литература за 7 клас № 89 - "По жътва", Елин Пелин - теория

Урок по литература за 7 клас №47 – „Стани, стани, юнак балкански“, Добри Чинтулов –  теория

За автора: Добри Чинтулов

Добри Петров Чинтулов е роден в град Сливен през 1822 г. в бедно занаятчийско семейство. Налага се синът да прекъсне обучението си, за да помага в изхранването на фамилията.

През 1840 г., след като за кратко е ученик във Велико Търново, будният младеж, воден от копнежа си да получи добро образование, заминава за град Одеса (Русия). Там учи като стипендиант в Одеското класно училище. Завършва и семинарията, в която получава музикална подготовка. Свири на цигулка. Съученици и съмишленици на Чинтулов в Одеса са ярки личности на Българското възраждане като Найден Геров, Иван Богоров, Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, и др.  В този урок по български език даваме кратка и сбита информация по темата. За по-задълбочена подготовка за НВО след 7 клас е препоръчително да посещавате добри школи за 7 клас за подготовка за НВО. Вижте какво предлага Студио S за добрата подготовка за НВО след 7 клас.

През 1850 г. Добри Чинтулов се завръща в родината. До 1857 г. учителства в родния си град. После преподава три години в Ямбол. След това се завръща отново като учител в Сливен, където се изявява като реформатор в образованието. Преподава на български език, бори се срещу гърчеенето в училище, въвежда изучаването на руски език, което е проява на дързост по време на робството. Вижте нашите курсове за 7 клас за подготовка за НВО

През този период той участва активно в читалищната дейност и в борбата срещу гръцкото духовенство. Пише стихотворения, създава мелодии по тях и ги превръща в песни. Неговите ученици са първите им изпълнители. Вижте нашите курсове по БЕЛ за 7 клас

Активен участник е в борбата за независимост на българската църква. Организира партия на младите, бунтуващи се срещу богослужението в храмовете на гръцки език. Той е един от основателите на Българската екзархия през 1871 г.

Добри Чинтулов доживява свободата, посреща освободителите с пламенно слово, макар че е болен и почти сляп. Умира в Сливен на 27 март 1886 г. Вижте нашите курсове по математика за 7 клас.

Добри Чинтулов живее и твори в епохата на Българското възраждане, което обхваща периода от втората половина на 18. век до Освобождението и е време на духовен подем на народа, на осъзнаване на необходимостта от национална свобода. В този период на пробуждане на копнежа за независимост на българите са им нужни вдъхновение и емоционални стимули, за да направят своя избор, за да поемат по пътя за постигане на свещения идеал – свободата. Чинтуловите творби се появяват тъкмо навреме, за да изпълнят ролята на мощни призиви за непокорство, за въстание.


В този урок по български език даваме кратка и сбита информация по темата. За по-задълбочена подготовка за НВО след 7 клас е препоръчително да посещавате курсове. Вижте нашите курсове по БЕЛ за 7 клас за подготовка за НВО.


За творбата: „Стани, стани, юнак балкански“

Род – лирика

Жанр – стихотворение, революционна песен

Повод за създаването – в Браила избухват бунтове на българските емигранти и това поражда въодушевление, повдига патриотичния дух на българите и в родината и създава предпоставки за назряване на прояви на нетърпимост към робството и непокорство по отношение на поробителите.

Композиция – Стихотворението се състои от 10 четиристишни строфи (10 куплета), които условно могат да се разделят на две смислови части. Първата част (1. и 2. строфа) съдържа обръщението към юнака, призива той да поведе българите срещу поробителите. Във втората част (останалите 8 строфи) обръщението е отправено към всички поробени, към всички братя по съдба на лирическия говорител.

Внушения на заглавието – заглавието на стихотворението представлява настоятелен призив за действия, за проява на смелост и непокорство. Съдържа обръщение, което насочва към образа на юнака и очертава връзката на творбата с народната песен.

Лирически герои и образи

Лирическият говорител – „пробудил се“ патриот с революционен дух, който призовава предводителя на българите (юнака) да действа, да сложи край на робския сън и да поведе българите срещу гнетящото робство и жестоките поробители. Той отправя зов и към всички свои събратя по съдба, към всички поробени, да дадат израз на своята нетърпимост, да действат смело и самоотвержено.

Юнакът – образът съдържа представата за предводителя на поробените, за онзи, който трябва да застане начело и да посочва пътя на борбата

Основни идеи, мотиви и внушения – основната идея на творбата е свързана с пробуждането на българския народ, с осъзнаването на необходимостта от въоръжена борба за отхвърляне на робството. В текста присъстват и идеите за силата на единството, за героичното минало на българите, за братската солидарност на балканските народи и за вярата в подкрепата и помощта на руския народ.

Изразни средства и похвати

 • Метафори: „стани“, „от сън дълбок се събуди“
 • Повторения: „стани“, „братя“
 • Инверсия: „юнак балкански“, „сън дълбок“, „народа отомански“
 • Реторични обръщения: към юнака, към братята по съдба
 • Реторични въпроси: „Докога, братя, да се губим?“
 • Символи: змията, лева (лъвът), полумесецът

 

От “Познание”

ВЪПРОСИ ЗА ПРОВЕРКА НА НАУЧЕНОТО ОТ УРОКА по БЕЛ:

 1. Какъв жанър е произведението?
 2. Какъв род е произведението?
 3. Кои са главните герои и образи от произведението?
 4. Какви са изразните средства, използвани в произведението?
 5. Къде е роден Добри Чинтулов и коя кодина?

Отговорете в коментарите под урока!
Така ще затвърдите знанията си. Активното възпроизвеждане на знанията води до трайно запаметяване.
Ще Ви отнеме максимум 5 минути, а ползите са големи.
Нашите учители ще дадат коментар на отговорите Ви.

За да отговорите, трябва да се регистрирате в сайта ни. Можете да го направите от ТУК

Вижте някои от основните обучения в Студио S

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-студенти

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-гимназисти

Курсове по рисуване за деца

Летен курс по рисуване за деца

Курсове по рисуване за любители

Летен курс по рисуване

Курсове по БЕЛ и математика за 6 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 7 клас – подготовка за НВО

Летен курс по БЕЛ и математика “Наваксай пропуснатото”

Курс по БЕЛ и математика – подготовка за входно ниво 7 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 10 клас – подготовка за матура

Курсове по БЕЛ за 12 клас – подготовка за ДЗИ

Курс по математика за архитектура за УАСГ

Курс по БЕЛ за изпит в Софийски Университет

Ученическа занималня

Лятна занималня

Курс по Английски език за 12 клас – подготовка за матура

Курсове по Английски език за деца

.

Вашият коментар