Урок по БЕЛ за 7 клас №45 – „Серафим“, Йордан Йовков – теория

Урок по литература за 7 клас № 89 - "По жътва", Елин Пелин - теория

Урок по литература за 7 клас №45 – „Серафим“, Йордан Йовков – теория

За автора: Йордан Йовков

Йордан Стефанов Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в с. Жеравна, окръг Сливен, в многолюдното семейство на Стефан Йорданов – не много заможен човек, училищен и църковен настоятел. Йовков завършва основно образование в родното си село и гимназия в София. Писателският талант на Йовков е забелязан още в ученическите му години от учителя по литература Иван Грозев. От 1902 до 1904 г. отбива военната си служба, след което се записва в Юридическия факултет на Софийския университет, но поради смъртта на баща си през есента на 1904 г. е принуден да се откаже от следването, за да работи. В този урок по български език даваме кратка и сбита информация по темата. За по-задълбочена подготовка за НВО след 7 клас е препоръчително да посещавате добри школи за 7 клас за подготовка за НВО. Вижте какво предлага Студио S за добрата подготовка за НВО след 7 клас.

Йордан Йовков е учител в различни села в Добруджа до 1912 г., когато започва Балканската война и той е мобилизиран като запасен офицер. През 1913 г. е ранен в битка край Дойран. Въпреки това взема участие в Междусъюзническата и в Първата световна война. От 1920 до 1927 г. работи в българската легация в Букурещ. През октомври 1927 г. се връща в България; живее и работи в София до края на живота си. Йордан Йовков умира на 15 октомври 1937 г. в Пловдив. Погребан е в столицата. Вижте нашите курсове за 7 клас за подготовка за НВО

Творчеството на Йордан Йовков се характеризира с изключително многообразие на теми и мотиви, чрез които белетристът изгражда универсални представи за света и човека. Особено важни за твореца са проблемите за доброто и злото, за вярата, надеждата и любовта, за красивото и грозното. Вижте нашите курсове по БЕЛ за 7 клас


В този урок по български език даваме кратка и сбита информация по темата. За по-задълбочена подготовка за НВО след 7 клас е препоръчително да посещавате курсове. Вижте нашите курсове по БЕЛ за 7 клас за подготовка за НВО.


За творбата: „Серафим“

Род -епос

Жанр – разказ

Сюжет и композиция – в композицията на разказа е използвана ретроспекция (връщане назад в миналото), за да бъде представен в пълнота главният герой Серафим.
Налице са сюжетните елементи експозиция, завръзка, кулминация и развръзка. В експозицията Серафим е представен през погледа на Еньо. Завръзката на разказа е разговорът между Еньо и неговата родственица Павлина, който Серафим дочува. Кулминацията и развръзката са слети в едно, като случката не е предадена пряко – Серафим дава пари на Павлина.

Значение на заглавието – разказът е озаглавен с името на главния герой, което не е случайно. Думата „серафим“ означава „шестокрил огнен ангел“ и насочва към изключителната доброта и смиреност на героя и към темата на творбата – човещината и великодушието, присъщи на обикновените хора с ангелски души. Вижте нашите курсове по математика за 7 клас.

Герои 

 • Серафим – колкото обикновен, толкова и необикновен човек; странен скитник, беден материално, но с неизмеримо богата душа. Неговото богатство са изконно присъщата му доброта и неизменната готовност да помогне на познат или непознат, изпаднал в беда. Като истински ангел той се появява там, където имат нужда от добротворчество.
 • Еньо – също обикновен човек, но представител на друга общност, свързана с материалното, изискващо пресметливост и практичен размисъл, трезвост, неподатливост на чувства.
 • Павлина – бедна жена, сполетяна от нещастие – болестта на съпруга ѝ и невъзможността той да бъде лекуван поради недоимъка и нищетата, в които семейството живее; отправя отчаян зов за помощ и я получава не от родственика си Еньо, а от непознатия Серафим, който се явява неин ангел спасител в критичен момент.

Основни идеи, мотиви и внушения – любовта, милосърдието и съпричастността към ближния; безрезервната готовност да се притечеш на помощ на изпадналия в беда; способността да пренебрегнеш собствените си нужди и грижи в името на по-значима чужда потребност – това са истинските ценности в живота и отношението към тях обуславя човещината, осигурява място в рая, защото пречиства душата, спасява я.

Изразни средства и похвати

 • Символи и художествени детайли – палтото с кръпки, всяка от които е знак за сторено добро; вниманието и топлата грижа на Серафим не само към хората, но и към всяко създание и предмет – храненето на врабчетата, рязането на хляба, спането на открито и др.
 • Метафори: „изгубен в окърпеното палто“, „светваха зъбите му“, „при кого да си ударя главата“
 • Сравнения: „като в пашкул“, „като у пияниците или у хора, които не са си доспали“, „като жив“, „като пръст“, „като пребита“
 • Епитети: „мършав“ (Серафим), „влажни и замъглени“ (очите на Серафим), „мъничек, слабичек“ (Серафим), „злочеста“ (Павлина)
 • Литота: „да го духнеш, ще падне“ (за Иван – мъжа на Павлина)

 

От “Познание”

ВЪПРОСИ ЗА ПРОВЕРКА НА НАУЧЕНОТО ОТ УРОКА по БЕЛ:

 1. Какъв жанър е произведението?
 2. Какъв род е произведението?
 3. Кои са главните герои и образи от произведението?
 4. Какви са изразните средства, използвани в произведението?
 5. Къде е роден Йордан Йовков и коя кодина?

Отговорете в коментарите под урока!
Така ще затвърдите знанията си. Активното възпроизвеждане на знанията води до трайно запаметяване.
Ще Ви отнеме максимум 5 минути, а ползите са големи.
Нашите учители ще дадат коментар на отговорите Ви.

За да отговорите, трябва да се регистрирате в сайта ни. Можете да го направите от ТУК

Вижте някои от основните обучения в Студио S

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-студенти

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-гимназисти

Курсове по рисуване за деца

Летен курс по рисуване за деца

Курсове по рисуване за любители

Летен курс по рисуване

Курсове по БЕЛ и математика за 6 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 7 клас – подготовка за НВО

Летен курс по БЕЛ и математика “Наваксай пропуснатото”

Курс по БЕЛ и математика – подготовка за входно ниво 7 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 10 клас – подготовка за матура

Курсове по БЕЛ за 12 клас – подготовка за ДЗИ

Курс по математика за архитектура за УАСГ

Курс по БЕЛ за изпит в Софийски Университет

Ученическа занималня

Лятна занималня

Курс по Английски език за 12 клас – подготовка за матура

Курсове по Английски език за деца

.

Вашият коментар