Урок по БЕЛ за 7 клас №43 – „Братчетата на Гаврош“ – теория

Урок по литература за 7 клас № 89 - "По жътва", Елин Пелин - теория

Урок по литература за 7 клас №43 – „Братчетата на Гаврош“ – теория

За автора: Христо Смирненски

Христо Смирненски (с рождено име Христо Димитров Измирлиев) е роден на 29 септември 1898 г. в Кукуш – град в Егейска Македония, дн. Гърция, в многодетното семейство на сладкаря Димитър Измирлиев. Учи в Кукуш, в София и след това отново в родния си град, където през 1911 г. завършва прогимназия. След като се премества заедно с родителите, братята и сестрите си в София през 1913 г., учи последователно в Държавното средно техническо училище и във Военното училище. През 1918 г. става студент по право в Юридическия факултет на Софийския университет. Същевременно работи непрекъснато поради тежкото материално положение на семейството. Първоначално помага на баща си в сладкарството, продава вестници, участва в бригада по измерване на шосета и железопътни линии. По-късно е писар и карнетист в управлението на транспорта; агент и ревизор в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост; репортер във вестник „Заря“; измервач и контрольор в дъскорезница; касиер в книжния склад „Слово“; надничар в лесничейство.

Христо Смирненски не остава безучастен към политическите и социалните процеси и явления в годините след Първата световна война. Включва се активно в протести, митинги и демонстрации; увлича се от революционните идеи.

Интересът на Смирненски към литературата се формира още в ранна възраст, под влияние на вуйчо му Владимир Попанастасов, поет и сатирик. Чете български и чужди автори, увлича се от западноевропейската и руската класическа литература. Започва активно да сътрудничи на периодични издания; през 1917 г. заедно с други ученици създава и редактира списание „Смях и сълзи“. През същата година за пръв път се подписва под свое произведение с псевдонима Смирненски. През 1922 г. издава своя стихосбирка – „Да бъде ден!“.

Христо Смирненски се разболява от туберкулоза и умира на 18 юни 1923 г. в София.

Смирненски създава произведения с хумористично-сатирична, революционна и социална насоченост. Превежда на български език творби на руски поети.

За творбата: „Братчетата на Гаврош“

Род – лирика

Жанр – стихотворение

Композиция – творбата е структурирана в седем четиристишни строфи, като първата се повтаря и като последна, с което се  постига т.нар. кръгова композиция. Този похват съответства на идеята в творбата за вечно повтарящото се зло и безкрайната несправедливост в обществото. Вижте нашите курсове за 7 клас за подготовка за НВО

Внушения на заглавието – образът на Гаврош е заимстван от романа „Клетниците“ на френския писател Виктор Юго (1802 – 1885 г.). В творбата на Юго това бездомно дете и неговите братчета по съдба са обречени сами да оцеляват в един жесток, равнодушен към съдбата им свят. В този урок по български език даваме кратка и сбита информация по темата. За по-задълбочена подготовка за НВО след 7 клас е препоръчително да посещавате добри школи за 7 клас за подготовка за НВО. Вижте какво предлага Студио S за добрата подготовка за НВО след 7 клас.

Лирически герои и образи

 • Лирическият говорител – съпричастен съвременник на злощастните безпризорни деца; съзнаващ зловещата същност и престъпното равнодушие на обществото, което обрича Гаврошовците на непосилно, безкрайно страдание.
 • Гаврошовците – универсален образ на бедните, изоставени деца, принудени от невръстни да се борят за своето оцеляване, обречени на непоносими безкрайни мъки и ежедневна борба за своя живот, лишени от детство, натоварени с тежки, неприсъщи за възрастта им грижи и проблеми.
 • Градът – отражение и проявление на безмилостна жестокост, несправедлив обществен ред, непростимо равнодушие към съдбата на бедните и онеправдани деца. Вижте нашите курсове по БЕЛ за 7 клас

Основни идеи, мотиви и внушения – злощастната съдба на бедните и онеправдани членове на едно безмилостно, несправедливо общество, което не пощадява дори децата. Вижте нашите курсове по математика за 7 клас.

Изразни средства и похвати

 • Метафори: „скован от злоба“, „мъка се чете“, „живота сграбчил ги отвред“
 • Епитети: „шумен“, „разблуден“, „изнурените“
 • Инверсия: „вечер теменужена“, „обидата незаслужена“
 • Реторично обръщение: „о, шумен и разблуден град“
 • Реторичен въпрос: „Какво им даваш от разкоша си…“
 • Реторично възклицание: „… и колко скръб в очите трескави, / и колко мъка се чете!“

 

От “Познание”

ВЪПРОСИ ЗА ПРОВЕРКА НА НАУЧЕНОТО ОТ УРОКА по БЕЛ:

 1. Какъв жанър е произведението?
 2. Какъв род е произведението?
 3. Кои са главните герои и образи от произведението?
 4. Какви са изразните средства, използвани в произведението?
 5. Къде е роден Христо Смирненски и коя кодина?

Отговорете в коментарите под урока!
Така ще затвърдите знанията си. Активното възпроизвеждане на знанията води до трайно запаметяване.
Ще Ви отнеме максимум 5 минути, а ползите са големи.
Нашите учители ще дадат коментар на отговорите Ви.

За да отговорите, трябва да се регистрирате в сайта ни. Можете да го направите от ТУК

Вижте някои от основните обучения в Студио S

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-студенти

Курсове и уроци по рисуване за кандидат-гимназисти

Курсове по рисуване за деца

Летен курс по рисуване за деца

Курсове по рисуване за любители

Летен курс по рисуване

Курсове по БЕЛ и математика за 6 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 7 клас – подготовка за НВО

Летен курс по БЕЛ и математика “Наваксай пропуснатото”

Курс по БЕЛ и математика – подготовка за входно ниво 7 клас

Курсове по БЕЛ и математика за 10 клас – подготовка за матура

Курсове по БЕЛ за 12 клас – подготовка за ДЗИ

Курс по математика за архитектура за УАСГ

Курс по БЕЛ за изпит в Софийски Университет

Ученическа занималня

Лятна занималня

Курс по Английски език за 12 клас – подготовка за матура

Курсове по Английски език за деца

.

Вашият коментар